top of page
caraïben
Ola Pola painting

Wie is Pola ?

Pola werd geboren op een stormachtige dag in een kustdorp in Guadeloupe. Als dochter van een lokaal beroemd piratenkoppel Pedro en Isabella erfde ze de passie voor avontuur, de strijdlust en het aangeboren doorzettingsvermogen steeds te zoeken naar de grootste schat. 

Op zestienjarige leeftijd leidde het lot Pola naar Havana, waar ze zich aansloot bij de 'Crimson Corsairs’, een beruchte bemanning onder leiding van kapitein Santiago. Onder zijn leiding beheerste ze als enige vrouw de navigatie, het zwaardvechten en de strategie van de echte schattenjacht. Hiermee dwong ze het respect af van haar gelijken. Haar gedurfde geest maakte van haar een van de meest besproken piraten in het Caribische gebied. 

Al snel vaarde ze onder eigen piratenvlag met het befaamde schip ‘L’arc Edua’. De bemanning van het schip dat ze aanvoerde roofde enkel schatten van corrupte koopvaardijlui en foute bendes. Pola herverdeelde haar buit steeds en zorgde dat de kinderen in haar thuishaven zo een goed leven konden leiden. Haar legende groeide en Pola’s charme en mysterieuze aantrekkingskracht maakte van haar een symbool van kracht, vrouwelijkheid en rechtvaardigheid. 

Een van de verhalen die teruggevonden werden in oude piratenarchieven vertelt ons dat op ‘Black Friday', elke laatste vrijdag van november, Pola met haar schip, onder zwarte vlag, aanmeerde en een deel van de buit verdeelde aan de scholen in de buurt. Zo creëerde Pola welvaart en geluk in haar geboortedorp.

Pola's naam en faam lag niet alleen in het roven en reizen, maar ze ontdekte onderweg graag wereldsmaken die ze meevoerde over zee en ermee experimenteerde. Tijdens een bijzonder lange zeereis ontdekte ze de magie van het mengen van gestolen bruine rietsuiker en cola. Hiermee creëerde ze een bruine rum die even onvergetelijk werd als haar levensverhaal. Een geheim recept dat enkel gedronken mocht worden wanneer zei en haar scheepscrew aan land ging op ‘Black Friday’. Er werd een week lang feest gevierd en rum gedronken, samen met de inwoners. Het was zo een bijzonder moment en smaakbeleving dat de spiced rum steeds werd gedronken met de uitroep: Ola Pola! 

Zo werd Pola een legende. En die laten wij heel graag verder leven in dit oude piratenrecept van 'Ola Pola’ spiced rum dat we konden bemachtigen en in een modern jasje gieten. 

Maar wees gerust, de geest van Pola is niet uit de fles. Want, bij aankoop van elke fles steun ook jij kinderen die het moeilijk hebben op school.

bottom of page